kagablog

August 31, 2017

Suiwer

Filed under: kaganof short films — ABRAXAS @ 2:45 pm

Suiwer begin met die figuur van ‘n filmbeeldreeks (Die Bou Van ‘n Nasie), wat oopgesny word en versprei word om ‘n plat, bandagtige oppervlak te vorm. Hierdie streek is wesenlik soos die liggaam, maar dit is nog nie georganiseer nie, dus die figuur van die ledemaatsverwydering. Terselfdertyd word ‘n filmklankreeks (Die Kandidaat) in die in stukke gesnede liggaam oorgeplant, wat die stabiele struktuur van die oorspronklike klank-beeldverhouding vervang met ‘n kruisondervraging wat dien om die affects wat verborge en ontken word, deur die oënskynlik stabiele en permanente strukture van die stelsel (Afrikaner-Nasionalisme), bloot te stel.

Die plat band wat die liggaam geword het, word ‘n draai gegee en bymekaar gebring. Dit vorm ‘n Moebius-strook (‘n sirkelvormige figuur wat net een oppervlak het as gevolg van die draai daarin; ‘n lyn wat langs een kant van die strook geteken word sal aan die ander kant verskyn sonder om met die oppervlak kontak te verloor). Hierdie strook is in beweging, herhaaldelik sirkuleer.

Die teks van hierdie moebius-strook is afgelei van Hendrik Frensch Verwoerd se Sosio-Psigologi van Misdaad, ‘n kursus wat hy aan die Universiteit Stellenbosch gegee het, terwyl professor in Sosiologie en Maatskaplike Werk.

Uiteindelik stop die herhalende beweging en vorm ‘n stabiele disjunksie. Suiwer draai dan op sigself rond en skep ‘n onveilige ruimte, (unsafe space) ‘n trauma kamer. Hierdie stadium in Suiwer verteenwoordig die vorming van Afrikaner-nasionalistiese denke, oorheers deur binêre logika en rassisme.

Suiwer is ‘n konseptuele animasie film wat ons toelaat om die elemente van die post-Apartheid maatskappy as veins te sien. Dit is, hulle het meer as een moontlikheid. Dit is altyd moontlik vir intensiteite om in ‘n stabiele stelsel te kanaliseer, of om ‘n stelsel te ontwrig deur dit deur intensiewe ontwrigting (disruption) te destabiliseer.

Comments are closed.